Kanal tedavisi Çayyolu nedir?

Kanal tedavisi ağrılı bir tedavi midir?

Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu?

Endodontik tedaviler deyince ilk akla gelen kanal tedavisidir. Anestezi yapılarak uygulanan bir tedavi olduğu için ağrı hissedilmez. Genelde tek seansta kanal tedavisi bitirilir. Kanal tedavisi geri dönüşümsüz pulpa hastalıklarında kök kanal sisteminin temizlenmesi, özel patlar ve gutta percha ile dolum yapılması işlemidir. Kanal tedavilerinde başarı şansı irigasyon yöntemlerinin, kök kanal genişletme yöntemlerinin ve de dolum malzemelerinin gelişmesiyen bilimsel olarak %95 lere kadar çıkmıştır.

Kanal tedavisi sonrası kök ucundaki dokularda iyileşme ortalama 1 hafta içinde gerçekleşecektir. Tedavi sonrası özellikle yemek yerken veya karşıt diş dokunduğunda kanal yapılan dişte giderek azalan bir ağrı olması normaldir. Kemikteki iyileşmenin radyolojik olarak görülebilmesi için ise diş takip edilmeli ve diş röntgen filmi alınmalıdır.

Kanal tedavisi Yaşamkent yenilenebilir mi?

Yine de bazen eski yapılmış hatalı kanal tedavileri, kökte çatlak veya kırık varlığı, kanal tedavi sonrası hatalı yapılmış üst restorasyonlar ya da gözden kaçırılmış ekstra kanalların varlığında dişlerin kökünde lezyonlar gelişebilmektedir. Bu durumlarda retreatment denilen kanal tedavisi yenilemesi yapılabilir. Bu tedavilerde başarı şansı bilimsel olarak da çok fazla düşmektedir. Yine de diş çekimi alternatifi olarak hekim tarafından tercih edilen tedavilerdir.

Vital pulpa tedavisi nedir?

Vital pulpa tedavileri ise pulpanın canlı olarak korunmasını hedefleyen tedavilerdir. Bu tedavilerin uygulanabilmesi için pulpa asemptomatik veya reversibl semptomların olması gerekir. Bu tedavi yöntemleri kuafaj veya amputasyon olarak isimlendirilir. Özellikle MTA (mineral trioxide aggregate) adı verilen biyomateryalin dişte uygulanmasıyla sağlanan sızdırmazlık sayesinde vital pulpa tedavilerinin başarısı çok yüksektir. Çocuk hastalarda, kök ucu kapanmamış hastalarda dahil olmak üzere vital pulpa tedavileri uygulanabilmektedir.

Fiber uygulaması ne zaman yapılır?

Kanal tedavisi yapılmış dişte doku kaybı çok fazla, porselen dolgu yapılamıyor, kron yapılması gerekiyorsa ve kök kanalından alınacak desteğe ihtiyaç varsa dişin köküne fiber post yerleştirilir. Fiber post hem mekanik hem de kimyasal olarak dişe tutunduğu ve estetik açıdan da bir sorun yaratmadığı için tercih edilir.