Yaprak porselen ( Porselen Lamina – Porselen Laminate Veneer ) nedir?
Dişe bazen hiç dokunulmadan bazen de 0,1-0,7 mm dokunularak yapılan çok ince yaprak porselenlerdir. Işık geçirgenliği çok iyi olan posrselenler olduğu için estetik başarısı çok yüksektir.
Porselen laminaların en sık uygulandığı durumlar;
Dişler arası boşlukların(diestemaların) kapatılması
Hafif çapraşıklıkların düzeltilmesi
Diş şekil bozukluklarının düzeltilmesi
Renk farklılıklarının örtülmesi
Yaş ile ortaya çıkan aşınmaların düzeltilmesi
İlk muayenede fotoğraflar alınır ölçü alınır ve hastaya hiç dişlerine dokunulmadan mock-up hazırlanır. Mock-up, geçici materyalleri ile hasta ağzına uygulanır. Böylece hasta dişlerine dokunulmadan önce bitim sonrası dişlerin şeklini ve boyutunu görmüş olur.
Porselen lamina dişe ısıtılmış kompozit veya adeziv sistemler ile yapıştırılır. Yapıştırıcı rengi alttaki dişin durumuna göre değişir. Diestema vakalarında ağız boşluğunun renginin yansımaması, renklenmiş dişlerde rengi örtüleyebilmesi için hem materyalin renk seçimi hem de yapıştırıcının renk seçimi çok önemlidir. Burada hekimin tecrübesi ve kullandığı materyallere hakim olması en önemli kriterdir.
Porselen kron ( Zirkonyum Kron) nedir?
Zirkonyum; metal porselenlere alternatif olarak üretilmiş, dişeti sağlığı açısından ve dayanıklılığı açısından da diş hekimliğinde önemli bir materyaldir. Beyaz opak görüntüsü önceleri özellikle ışığı yansıtamaması açısından estetik bölgelerde dezavantaj olmuştur ancak günümüz teknolojisi ile monolitik zirkonyalar da estetik gereksinimler açısından çok büyük gelişme göstermiştir.
Özellikle dayanıklılık gerektiren bruksizm gibi parafonksiyonların olduğu hastalarda ve köprü tedavisi gerektiren hastalarda monolitik zirkonyumların dijital diş hekimliği ile birlikte kullanılması hem fonksiyon hem de estetik olarak diş hekimliğinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
Materyal çeşitliliği dijital diş hekimliğinin yaygınlaşması ile gelişmiş gelişmeye de devam etmektedir.
Porselen kronlar tek diş üzerine yapıldığında ise feldspatik seramikler, lityum disilikat seramikler gibi farklı materyalleri de kullanmak mümkündür. Burada materyal seçimi hastanın tedavi planı yapılan dişine göre hekim tarafından yapılır.
Tam protez ve bölümlü protez (total protezler- parsiyel protezler) nedir?
Tam diş eksikliği olan ve sistemik hastalıklar sebebiyle ya da anatomik sebeplerle implant yapılamayan hastalarda yumuşak dokuya tutunan tutuculuğunu ağızdaki anatomik yapılardan sağlayan protezlere total protezler denir. Yine alt üst çenede dişler eksikliğinde azı dişleri bölgesinde serbest sonlu durumlarda köprü protez yapılamadığında, implant cerrahisi uygulanamadığında yapılan bölümlü protezlere de parsiyel protezler denir.
Takıp çıkarılan protezler oldukları için artık hastalar tarafından çok da tercih edilmezler. Yeterli kemik bulunmadığı durumlarda total protez kullanamayan hastalarda implant destekli hareketli protezler de yapılabilmektedir. Ball ataşman, bar ataşman, locator ataşman, mıknatıs ataşman veya teleskop ataşman kullanılarak hazırlanan hareketli protezlere de implant üstü overdenture protezler denir.