Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesi ne zaman olmalıdır?
Bebeklikte ilk diş sürmesi yaklaşık 6 ay civarında gerçekleşir. İlk diş hekimi muayenesi de 6-12 aya arasında yapılmalıdır. Bu aylarda ek gıdaya geçiş başladığı için dişlerin temizlenmesi önemlidir. Parmağa sarılmış bir tülbent ile bebeğin diş temizliği sağlanabilir. Diş hekimi kontrolü hem hijyen eğitimi hem de ağız dokularının değerlendirilmesi açısından önemlidir. Bebeğin emzik kullanımı, parmak emmesi, anne sütü alıp almaması, biberon kullanımı, dil bağı kontrolü gibi birçok konuda diş hekiminiz değerlendirme yapacaktır.
İlk diş tedavisi öncesi anne babaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Çocukların diş hekimi kontrolü veya tedavisi öncesi aç, yorgun ve uykusuz olmamaları gerekir.
Diş hekimi çocuğun tutum ve davranışlarına göre ilk seansı tanışma ve muayene seansı olarak tutabilir. Çok fazla ağrılı bir durum yoksa çocuğa tedavi için ısrarcı olmamak hekimin tecrübesine güvenmek önemlidir.
Tedavi yapılırken çocuğa soru sormak, tablet ve telefon izletmeye çalışmak hekimin çocukla iletişimini olumsuz etkileyebileceği için sakıncalıdır.
İlk kez gelen çocuk hastalarda anne veya babanın kucağında koltuğa oturmak çocuk için güvende hissetmesini sağlayabilir.
Süt dişlerine tedavi yaptırmak gerekli midir?
Ön grup süt dişleri 5-5,5 yaşında değişmeye başlar ancak süt azı dişleri 10-12 yaşına kadar değişmeyebilir veya altında kalıcı diş yoksa süt dişlerinin korunması gerekir.
Gece beslenmesi, fırçalamanın eksik yapılması, çok fazla şekerli gıda ve abur cubur tüketimi gibi sebeplerle dişlerde çürük oluşursa mutlaka dolgu tedavisi yapılmalıdır. Dolgu yapılmayan süt dişi ağrı, apse yapacağı gibi, tek taraflı çiğneme şeklinde parafonksiyonların gelişimine bağlı çene bozukluklarına hatta omurga bozukluklarına neden olacaktır.
Yer tutucu nedir?
Süt dişi çeşitli nedenlerle kaybedilmiş ise yandaki dişlerin bu boşluğu kapatmasını önlemek ve kaybedilen dişin altından gelecek daimi dişin yerini korumak için sabit veya hareketli yer tutucu yapmak gerekir. Daimi dişler sürene kadar yer tutucu ağızda kalmalıdır. Erken kaybedilen süt dişlerinde çene büyürse ve yer tutucu küçük kalırsa mutlaka değiştirilmelidir.
Çocuklarda genel anestezi hangi durumlarda tercih edilir?
Çocuğun kaygı seviyesinin çok yüksek olması ve çocukta yaratığı psikolojik baskının çok fazla olması
Çürük sayısının çok fazla olması ve kontrol edilebilir düzeyde olmaması
Öğürme refleksinin bulunması
Klinikte yapılacak tedaviler sırasında risk oluşturabilecek sistemik hastalığı veya sendromunun olması
durumlarında genel anestezi ile diş tedavisi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Çocuklarda fonksiyonel çene ortopedisi tedavisi ne zaman başlanmalıdır?
Fonsiyonel çene ortopedisi tedavisinin temelinde “ne kadar erken o kadar iyi” vardır. Çünkü, süt dişi dişlenme döneminde dişlere yapılacak hafif bir aşındırma veya dişlere uygulanacak treck adı verilen kompozit uygulamaları ile diş ve çene bozuklukları engellenebilir.
Süt dişi dişlenme dönemi geçmiş karışık dişlenme dönemi başlamış çocuklarda ise ağız içi apareyler kullandırılarak büyüme yönü stimule edilerek sorunlar çözülmeye çalışılır.
Özellikle 3-4 yaştan itibaren dişlerde beklenen aşınmaların görülmemesi, çene gelişimi ile dişler arasında boşlukların oluşmaması, örtülü kapanış adı verilen üst dişlerin alt dişleri neredeyse tamamen kapatması ve alt çenenin üst çene önüne geçtiği durumlar en sık rastlanılan çocukluk çağı sorunlarıdır ve bu sorunlar fonksiyonel çene ortopedisi ile minimal uygulamalar yapılarak hızlı ve kolayca çözümlenebilir.