Koruyucu diş hekimliği uygulamaları nelerdir?
Ağız ve diş sağlığı için en önemli ve ilk aşama oral hijyen eğitimidir. Oral hijyen eğitiminde; diş fırçalama, arayüz fırçası kullanımı, diş ipi kullanımı, dil temizliği anlatılır ve uygulamalı olarak hastaya gösterilir.
6 aylık rutin diş hekimi muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Bu kontroller hastanın çürük riski açısından risk gurunun belirlenmesini sağlar. Hasta yüksek çürük riski grubunda ise belirlenmesinde ve ağız bakım ürünlerine ilave önlemler alınmasında önemlidir. Tükrük tamponlama kapasitesi, tükrük akış hızı ve ağızda bulunan bakteri sayısı gibi değerleri ölçebilen çeşitli testler de hastaya uygulanabilir.
Flor uygulaması, xylitol içeren sakızlar, gargaralar, diyet düzenlemesi ile özellikle yüksek risk grubu hastalarda diş çürümelerinin önlenmesi önemlidir.
Pit ve fissür örtücüler, dişlerin çiğneme yüzeyindeki girintilerin örtülmesini sağlar ve buralarda yiyecek artıklarının kalmasını önleyerek çürüğe karşı özellikle çocuklarda koruyucu tedavi olarak uygulanır.
Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler ile Fonksiyonel çene ortopedisi uygulamaları da çene ilişkilerinin ve diş ilişkilerinin bozulmasını önleyen koruyucu diş hekimliği uygulamalarıdır.
ICON (Rezin İnfiltrasyon )
Özellikle ön dişlerde florozis, ilaç kullanımı ya da diğer etkenlere bağlı diş lekelenmelerinde, ön ve arka dişlerde çürük başlangıç lezyonlarında ve ortodontik tedavi sonrası zarar görmüş dişlerde sıklıkla uygulanan koruyucu diş hekimliği tedavisidir.
Lekelenmelerde öncelikle lekenin açılması için kimyasal ve mekanik abrazyon işlemi yapılabilir. Sonrasında rubberdam (lastik örtü) takılır. ICON sisteminin uygulanması ve rezinin tamamen diş yapısına infiltre olabilmesi için rubberdam mutlaka kullanılmalıdır. Amaç zayıflamış mine yapısını güçlendirmek ve dişe hiç dokunmadan dişi korumaktır.