Diş eti kanaması neden olur?

Diş eti kanaması; ağız hijyeni kötüleştiğinde plak birikimi, kötü uyumu bozulmuş restorasyonlar, diş taşı oluşumu, hormonal düzensizlikler, bağışıklığın düşmesi, diabet gibi sistemik hastalıklar vb sebeplere bağlı olarak diş eti iltihabı (gingivitis) ya da genetik yatkınlığa bağlı olarak da gelişen çene kemiğinin de iltihabı (periodontitis) sonucu ortaya çıkan ilk belirtidir.

Diş eti hastalıklarının teşhisi nasıl yapılır?

Diş eti kanaması olsun olmasın periodontal sond adı verilen diş hekimlerinin kullandığı ve serbest dişeti derinliğinin ölçülmesi rutin diş hekimi kontrollerinde çok kıymetlidir. Serbest diş eti derinliği ölçümü 1-3mm dir. Aynı zamanda kemik kaybının varlığı ve kemik kaybının şekli de alınan radyolojik görüntülerle belirlenir.

Diş eti çekilmesi hassasiyete neden olur mu?

Sert diş fırçası kullanımı, dişlerde çapraşıklık, frenulum adı verilen dudak veya yanak bağının yüksek olması, kötü hijyen , sistemik hastalıklar, sigara ve diş sıkma(bruksizme) bağlı olarak diş eti çekilmesi olabilir.

Diş eti çekildiğinde kök yüzeyi açığa çıkabilir ve hassasiyet oluşur. Hassasiyet önleyici macunlar ve çeşitli ajanlar kullanılabilir ancak en önemli tedavi etkenin ortadan kaldırılmasıdır.

Pembe estetik (diş eti estetiği) nedir?

Lokal anestezi ile diş etlerinin lazer, koter gibi cihazlar kullanılarak düzenlenmesidir. Gingivektomi (diş eti kesimi) veya gingivoplasti (diş eti şekillendirilmesi) yapılarak diş etleri seviyelenmesi ile asimetrilerin giderilmesi hedeflenir. Gülme hattı, dişlerin boyutları, diş etinin görünürlülüğü gibi etkenler planlanarak diş etinde düzenleme yapılır. Bazı durumlarda ise yalnızca diş etinde düzenleme yapmak yeterli olmayabilir kemikte de düzenleme yapmak gerekir.

Diş taşı temizliği (detertraj- küretaj tedavisi) nasıl yapılır?

Diş hassasiyeti çok fazla olan hastalar haricinde diş taşı temizliğinde anestezi yapmaya gerek yoktur. Rutin diş taşı temizliği öncesi ve sonrası basınçlı toz ile leke temizliğinin yapıldığı airflow uygulaması ile dişler üzerindeki plakların uzaklaştırılmasını sağlar. Diş taşı temizliği için kullanılan ultrasonik uçlar dişlerde mikron düzeyde çizilmelere neden olabilir bu sebeple temzilik sonrası polisaj yani cila yapılması önemlidir.

Subgingival yani dişeti içerisinde bulunan taşların çıkarılması için küretaj işlemi gereklidir. Küretaj için kullanılan küret ve kretuar adı verilen el aletlerinin diş eti içine yerleşiminde ağrı duyulmaması için lokal anestezi uygulanır. Genel olarak küretaj tedavisi birkaç seansta tamamlanabilir.

GBT (Guided Biofilm Therapy) nedir?

GBT tedavisinde ilk aşama biyofilm tabakasının görünebilir hale gelmesini sağlayan boyayıcı peletlerin uygulanması ve boyanın yıkanarak biyofilmin hastaya gösterilmesidir. Böylece hem oral hijyen uygulaması için hasta motivasyonu artacak hem de hekim için görünebilir hale gelmiş olan biyofilmin uzaklaştırılması kolaylaşacaktır.

İkinci aşamada kullanılan airflow plus tozu sayesinde supragingival ve subgingival biyofilm uzaklaştırılır. Ağrısız, kolay ve pratik bir temizleme sağlanmış olur.

Üçüncü aşamada piezon PS ucu ile dişler korunarak daha invaziv şekilde diştaşları çıkarılır.

Dördüncü aşamada periodontitis veya peri-implantitis varsa perioflow uç kullanılır.